Skip to main content

(Hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Hybride warmtepomp

Een groot deel van de huizen heeft op dit moment nog een cv-ketel voor het verwarmen van tapwater en verwarming. De cv-ketel maakt gebruikt van aardgas, dit raakt de komende decennia op en bovendien stoot de verbranding hiervan schadelijke stoffen uit. Daarom moeten we overstappen op duurzame alternatieven zoals een hybride warmtepomp, een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet. Dit bespaart veel aardgas, wat goed is voor het milieu.

Hybride systeem

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een traditionele cv-ketel en een warmtepomp. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht en elektriciteit om water te verwarmen en de verwarming te laten draaien. Op koude dagen, wanneer de warmtepomp niet genoeg verwarmt, springt de cv-ketel bij.

Het is belangrijk om je huis goed te isoleren voordat je een (hybride) warmtepomp aanschaft. De meeste huizen die na 1995 zijn gebouwd, zijn genoeg geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Deze optie zorgt voor gemiddeld zestig procent besparing van aardgas.

Alternatieven

Is je huis helemaal geïsoleerd, dan kun je direct overstappen naar een elektrische warmtepomp. Deze gebruikt helemaal geen aardgas meer. Daarnaast is het in sommige delen van Nederland mogelijk om je huis aan te sluiten op een warmtenet. Op deze manier kan bijvoorbeeld warmte van een datacentrum of fabriek in de buurt gebruikt worden voor het verwarmen van huizen.

Aanpassing bouwbesluit

Om deze overstap te stimuleren, heeft de overheid het besluit bouwwerken leefomgeving (kortweg: bouwbesluit) aangepast. Hierdoor is het vanaf 2026 verplicht om - als je cv-ketel aan vervanging toe is – over te stappen op een hybride warmtepomp of een andere duurzame oplossing.

Subsidie

De overheid geeft ook een subsidie voor de (hybride) warmtepomp. De subsidie bedraagt op dit moment gemiddeld 30 procent van het aankoopbedrag. Tot en met 2030 heeft het kabinet 150 miljoen euro per jaar beschikbaar gemaakt om woningeigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een warmtepomp.

Daarnaast kun je financiering aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds om je warmtepomp te betalen.

Kwaliteit en installatie

Als huishoudens in Nederland op grote schaal over gaan stappen op een (hybride) warmtepomp, is het noodzakelijk dat er genoeg warmtepompen beschikbaar zijn. En dat de kwaliteit van de apparaten goed is. Daarom werkt het kabinet samen met de fabrikanten en de installatiebranche. Daarnaast moeten er natuurlijk genoeg monteurs opgeleid en ingezet kunnen worden om alle machines op een goede manier te installeren. Ook daar wordt aan gewerkt.